Termékeink

A baktériumok csodája

 

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A mikrobiológia egyik ága, a bakteriológia foglalkozik a baktériumok tudományos vizsgálatával.

A Föld minden élőhelyén megtalálhatóak a baktériumok: vízben, szárazföldön vagy a levegőben, még mélytengeri hőforrásokban és nukleáris hulladékban is. Egy gramm talaj kb. 40 millió, egy milliliter felszíni víz egymillió baktériumsejtet tartalmaz. A Földön pedig összesen mintegy 5 kvintillió (5 × 1030) baktérium élhet. A baktériumok alapvető szerepet töltenek be a bioszféra anyagforgalmában, mint például a légköri nitrogén megkötésében. Ennek ellenére a baktériumfajok nagy részét nem ismerjük: a baktériumtörzsek fele rendelkezik csak olyan fajokkal, amelyek laboratóriumi körülmények között tenyészthetők. Tízszer annyi baktérium van az emberi testben, mint emberi sejt. 

A legtöbb baktérium a bőr felszínén és az emésztőrendszerben található. 

 


 

 

 

 

 

  

A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó patogén (kórokozó) baktérium is, mint például a kolera, szifilisz, lépfene, lepra vagy a pestis kórokozója. Gyakori és súlyos bakteriális megbetegedés a tuberkulózis (TBC), amely évente kétmillió embert öl meg nagyrészt Afrikában, a Szaharától délre eső területeken. A fejlett országokban antibiotikumokat használnak a fertőzések leküzdésére. Ezek túlzásba vitt használata, különösképpen pedig a baktériumok széles körére ható antibiotikumok kiterjedt használata eredményeként egyre több antibiotikum ellenálló típus fejlődött ki. Az antibiotikum ellenállás elterjedéséhez hozzájárult ezeknek a gyógyszereknek a helytelen használata, az orvosi előírás pontos betartásának elhanyagolása.

 

 Jelentőségük az iparban és a technológiában:

 

Az emberiség évezredek óta használja a baktériumokat (az élesztőkkel és penészgombákkal együtt) olyan alapvető élelmiszerek készítésére, mint a bor, sajtok, savanyúság, ecet, szójaszósz, savanyú káposzta vagy joghurt. Figyelemreméltó a baktériumoknak azon képessége, ahogy szerves anyagokat képesek lebontani. Emiatt az iparban hulladékfeldolgozásra, szennyvíztisztításra hasznosítják őket. A kőolajban levő szénhidrogéneket lebontó baktériumokat olajfoltok megszüntetésére használják. Sikeresen alkalmazták ezt a módszert az 1989-es Exxon Valdez hajókatasztrófa olajszennyezésénél is, amikor műtrágyát szórtak ki a Prince William öbölben, hogy elősegítsék a természetesen is jelenlevő baktériumok szaporodását.

  

 

Ipari szennyezőanyagok lebontására is használnak baktériumokat. A vegyiparban gyógyszerek és mezőgazdasági termékek előállításában szintén baktériumok működnek közre. A biológiai védekezés során a növényvédőszerek helyett is használhatóak baktériumok. Mivel az emberre, az élővilágra és a hasznos rovarokra kicsi vagy semmilyen káros hatással nincsenek, környezetbarát rovarirtónak tekinthetőek. 

 

A baktériumok csodálatos képességeit már korábban is felismerték számos ország, számos kutatói.

 

Dr. Teruo Higa professzor 20 éves kutatómunka (technológia) folyamán fejlesztette ki az effektív mikroorganizmusokból álló keveréket, melyeket a természetből gyűjtött és speciális módon szaporított tovább.

Prof. Higa 2000 mikroorganizmus fajból kiszűrte a károsakat, végül 80 maradt, melyeket egy olyan miliőben tudott tenyészteni, amely stabil maradt és a gyakorlatban megfelel a követelményeknek. Ezt a keveréket nevezte el hatékony mikroorganizmusoknak. A hatékony mikroorganizmusok legfontosabb csoportja a fotoszintetizáló baktériumok, tejsavbaktériumok, gombák és élesztők. Ha táplálékot kapnak, hasznos anyagokat kezdenek el előállítani (vitaminokat, szerves savakat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat). A talajban megváltoztatják a mikroflórát, a talajt betegség elnyomóvá teszik. Az antioxidáns hatás, amely közvetlenül a talajba, közvetve a növényekbe jut, és egyensúlyban tartja az NPK (nitrogén, foszfor, káli), ill. a CN (karbon-nitrogén) szintet. A talaj humusztartalma nő.

 

 

Higa professzor munkásságát részletesen mutatja be a Forradalom a Föld megmentéséért című könyve, melyben választ kaphatunk számos kérdésre a hatékony mikroorganizmusokkal kapcsolatban.

 " A mikroorganizmusok világára kell irányítanunk a tekintetünket, ezekre a parányi élőlényekre, melyek jelenléte és tevékenysége megtartja életünket." Prof.Dr.Teruo Higa 

 Bár a professzor az EM-et elsősorban a talajok megmentésére szánta, számos "jótékony mellékhatása" igazolódott be az évek során.


 

2010-ben az ISO-FÉM Kft. telephelyén egy érdekes kísérletet hajtottunk végre: 

 

Környezetünk vegyi és olajszennyezésének veszélye fokozódó és költséges probléma, melyre mielőbbi megoldásokat kell találni. Egyre több kutatás foglalkozik a szennyezések talajcsere és talajártalmatlanítás nélküli alternatív kezelésével. Ezeket a kíméletes, környezetbarát és nem utolsó sorban gazdaságos megoldásokat a világ számos országában már sikeresen alkalmazzák a gyakorlatban. Az új eljárások előnye különösen szembetűnő a hagyományos módszerekkel szemben, ha a hagyományos eljárás költségeire gondolunk: nagy mennyiségű föld kitermelése, elszállítása, elkülönítése, tárolása, ártalmatlanítása, a kitermelt föld pótlása.

Az általunk kínált alternatív módszer olyan remediációs eljárás, melyben a szennyezők biodegradációs módon kerülnek lebontásra. Az alkalmazott (ártalmatlan) mikroorganizmusok az olajszennyezés anyagait enzimatikus úton szén-dioxiddá, vízzé és egyéb ártalmatlan összetevőkké bontják.

 

Hogy az általunk alkalmazott módszer hatékonyságát bizonyítsuk, szántóföldi termőterületekről gyűjtöttünk sárga és fekete földet. A begyűjtött talajmintákból laborvizsgálatra ugyancsak mintát vettünk. Mintavétel után mind a fekete mind a sárga földet két-két műanyag rekeszbe osztottuk:


·        Az I-es és III.-as talajmintákat fűvel rétegezve helyeztük el. A talajmintákat, melyek kb. 5-6 kg-osak voltak, beoltottuk 2 dl kőolajjal.


·        A II-es és IV-es talajmintákat, melyek 6-6 kg-osak voltak, szintén beoltottuk 2 dl kőolajjal


Mind a négy mintát beoltottuk vízzel hígított mikrobiológiai törzsoldattal. 24 óra elteltével a II-es és IV-es talajmintákat feltöltöttük annyi vízzel, hogy a víz elfedje a talajt. Ezt követően rendszeres időközönként mintát vettünk és a MOL Nyrt Hajdúszoboszlói laboratóriumában vizsgáltattuk be.

 

A vonatkozó jegyzőkönyvek a következők:

 

Tárgy: Talajminták szénhidrogén (olaj) szennyezettségének meghatározása

 

A minták laborba érkezése:    2010-07-30

A mintát vette :                      a megrendelő

 

Vizsgálati módszer :               BL-011 akkreditált módszer (TPH-GC)

 

Vizsgálati eredmények:

 

Minta megnevezése:

Szárazanyag  g/kg

TPH-GC g/kg sz.a.

Eredeti talajminta fekete

828

0,33

Olajszennyezett talajminta fekete I.

778

31,5

Olajszennyezett talajminta fekete víz alatt  II.

791

26,3

Eredeti talajminta sárga

910

0,05

Olajszennyezett talajminta sárga III.

899

10,1

Olajszennyezett talajminta sárga víz alatt IV.

929

11,5

A TPH-GC vizsgálati eredmények mindig szárazanyagra vonatkoztatva vannak megadva.

 

 

 

 A következő minta laborba érkezése 2010.08.24-én történt:

 

Vizsgálati eredmények:

 

Minta megnevezése:

Szárazanyag  g/kg

TPH-GC g/kg sz.a.

Olajszennyezett talajminta fekete fűvel rétegzett, kezelt   I..

675

3,0

Olajszennyezett talajminta fekete víz alatt  II.

645

6,4

Olajszennyezett talajminta sárga fűvel rétegzett, kezelt  III.

710

19,5

Olajszennyezett talajminta sárga víz alatt IV.

687

5,6

                                   

 

 

Majd: 2010.09.09-én

Vizsgálati eredmények:

 

Minta megnevezése:

Szárazanyag  g/kg

TPH-GC g/kg sz.a.

Olajszennyezett talajminta víz alatt  I..

635

11,05

Olajszennyezett talajminta feketeföld fűvel rétegzett  II.

669

5,27

Olajszennyezett talajminta sárgaföld fűvel rétegzett, kezelt  III.

634

6,56

Olajszennyezett talajminta sárgaföld víz alatt  IV.

640

6,57

 

 

Végül: 2011.01.06-án

Vizsgálati eredmények:

 

Minta megnevezése:

Szárazanyag  g/kg

TPH-GC g/kg sz.a.

Olajszennyezett talajminta feketeföld rétegzett  I.

864

0,44

Olajszennyezett talajminta feketeföld víz alatt  II.

575

1,74

Olajszennyezett talajminta sárgaföld rétegzett,  III.

938

1,74

Olajszennyezett talajminta sárgaföld víz alatt  IV.

729

5,65

 

 

A fenti táblázatokból jól látszik, hogy a kezdeti eredmények:

 

·        Olajszennyezett talajminta feketeföld rétegzett: 31,5 g/kg értéke->0.44 g/kg-ra

·        Olajszennyezett talajminta feketeföld víz alatt: 26,3 g/kg értéke->1,74 g/kg-ra

·        Olajszennyezett talajminta sárgaföld rétegzett 10,1 g/kg értéke->1,74g/kg-ra

·        Olajszennyezett talajminta sárgaföld víz alatt 11,5 g/kg értéke ->5,65 g/kg-ra

 

csökkent, mindössze öt hónapos vizsgálati időtartam alatt!

 

A későbbiekben természetes körülmények között is igazolódott az EM hatékonysága olajbontásra. Ezzel a technológiával többek között a MOL NyRt. -nél és a MAGYAR HORIZONT ENERGIA Kft. -nél is rendelkezünk pozitív referenciákkal. Az elmaradó földmunka, illetve annak elszállítási- és ártalmatlanítási költségei miatt, átlag 30-60%-al kerültek kevesebbe a kezelések a konkurens (hagyományos módszerekkel dolgozó) ajánlattevőkkel szemben, jelentős költségmegtakarítást eredményezve ezzel Partnereinknek.

 

Az eljárással kapcsolatban bővebb tájékoztatást kaphat munkatársainktól!

 

Szeretném megvásárolni az em-BIO-t



 

 

 

Ezen hírek is érdekelhetik Önt

Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!