Termékeink

Akvapónia - az egészségesebb jövőért!

Akvapónia - az egészségesebb jövőért!

Cégünk elkötelezett híve a környezettudatos gondolkodásnak és a környezetvédelemnek, így kötelességünknek érezzük a fiatal tehetségek támogatását ezeken a területeken. Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy Rácz Gréta, a XX. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon II. helyezést ért el "Akvapónia - az egészségesebb jövőért!" című pályamunkájával. 

          

A hordozható akvapóniás rendszer ökológiai egyensúlyának optimalizálását Gréta emBio és bokashi együttes alkalmazásával érte el. Ezúton is gratulálunk az elért eredményekhez!

   
   

 

A Hajdú Bihari Naplóban megjelent cikket az Akvapóniás rendszerről itt olvashatjátok:

Rácz Gréta találmánya megkönnyíti az emberek hétköznapi életét.

A fiatalokat találmányok készítésére, kutatások és fejlesztések végzésére ösztönözik a természettudományos, műszaki, környezetvédelmi és egyéb területeken a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén. A pályázaton részt vett iskolánk 10. A osztályos tanulója, Rácz Gréta is, akinek a találmánya megkönnyíti az emberek hétköznapi életét. Kreativitásáért márciusban második helyezéssel és ösztöndíjjal jutalmazták.

Hogyan működik a kísérlet, mi a lényege?

RÁCZ GRÉTA: Az akvapónia olyan önfenntartó rendszer, ami önálló ökoszisztémával rendelkezik. A rendszerben lévő halak ürüléke alakul át ammóniává, majd nitritté és nitráttá a nitrifikációs folyamat során. A tápanyagok a vízzel együtt egy szivattyú segítségével jutnak el a növényekhez, és ezt a vizet a termő közeg (zeolit, kavics, agyaggolyó) szűri meg. A kutatásom célja a növénytermesztés és a haltenyésztés hatásfokának a növelése volt. Ennek érdekében a növények speciális LED-szalaggal vannak megvilágítva, valamint használunk bioeffektív mikroorganizmusokat, amik a szerves anyagokat előre feldolgozzák, így a növényeknek már nem kell, ezáltal a növények tápanyagfelvétele is felgyorsul. A myDAQ nevű eszközzel és a rendszerben lévő távadók és eszközök mérési eredményei segítségével egy olyan programot írtam a LabVIEW softwarére, amivel befolyásolni tudom a víz és a levegő hőmérsékletét, a LED-ek le-fel kapcsolását, a halak tápanyagmennyiségét. Összességében ez egy összetett rendszer, és ez adja az újszerűségét is.


Miért éppen ilyen akvapóniás rendszert hoztál létre? Voltak-e esetleg más ötleteid is a pályázatra?

RÁCZ GRÉTA: Az ötlet egy riport nézése közben jött. Egy olyan akvapóniáról szólt, mint az enyém, csak sokkal nagyobb méretekben. Arra gondoltam, hogy jó lenne, ha ezt a rendszert használni lehetne akár egy emeletes ház erkélyén is. Az is nagyban motivált, hogy apukám szintén csinált egy akvapóniát nagyban. Sok ötletem volt, de ez tűnt a leglátványosabbnak és leghasznosíthatóbbnak az emberek számára. A verseny kezdésekor tudtam, hogy a határidők közelsége miatt nincs idő egy új találmány elkészítésére, így biztosra kellett mennem.


Hogyan készítetted el a találmányodat, mennyi ideig, hol készült és kik támogattak?

RÁCZ GRÉTA: A modell elkészítésében sokat segített apukám, akivel az udvaron építettük meg a rendszert nagyjából négy hónap alatt, de a fejlesztések és újítások miatt még soká lesz igazán kész. Sok cég is támogatott építőelemekkel és eszközökkel.


Hol, milyen területeken hasznosítható a találmány, milyen hatása lehet a hétköznapi emberek életére?

RÁCZ GRÉTA: A rendszer felhasználható elmaradott területeken és háztartási méretekben is. Ezzel a találmánnyal biztosítani lehet az egészséges, vegyszermentes és adalékanyagmentes zöldség- és halellátást az emberiség számára.


Milyen hatással volt rád a pályázat és a kísérlet?

RÁCZ GRÉTA: A modell elkészítésének ideje alatt nagyon sok új dolgot tanultam és ismertem meg, a kiállításokon pedig sok új barátot és ismerőst szereztem, és sok tapasztalatot gyűjtöttem.


Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Szeretnél-e a későbbiekben is hasonló dolgokkal foglalkozni?

RÁCZ GRÉTA: Egyelőre ezt a mini akvapóniát szeretném továbbfejleszteni. Amíg ez nincs kész, másba nem szeretnék belevágni. Ugyanakkor mindenképp szeretnék a jövőben is foglalkozni új dolgok feltalálásával.


Milyen hatással volt a kísérlet és a találmányod elkészítése a jövőképedre, a pályaválasztásodra?

RÁCZ GRÉTA: Úgy gondolom, hogy a most szerzett tapasztalatokat a jövőben biztosan tudom majd hasznosítani. A verseny is biztos, hogy hatással lesz a jövőmre. Még nem tudom, hogy felnőttként mivel fogok foglalkozni, de az ilyen jellegű munka is a terveim között van.


Huszti Anna 9. A
Debreceni Ady Endre Gimnázium


Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!