Termékeink

Környezettudatos háztartás 2. rész

Környezettudatos háztartás 2. rész 

Hagyományos vs. "öko" tisztítószerek, melyik is a drága?

 

 

 

 

Egyre többször hallhatjuk és olvashatjuk, hogy a hagyományos tisztítószerek károsak az emberre és az élővilágra. Ennek ellenére sok ember csak legyint egyet, mivel egy múló hóbortnak tekintik ezt az állítást. Abba azért érdemes belegondolni, hogy ha egyre több emberből váltanak ki allergiás reakciókat a tisztító- és tisztálkodószerek, akkor csak van valami alapja ennek a feltevésnek… Számomra ebből az következik, hogy ha valaki egy anyagra allergiás lehet, az valószínűleg egyetlen embernek sem tesz jót! Főleg nem a csecsemőknek, fejlődésben lévő gyermekeknek, akiknek az immunrendszere még sokkal gyengébb.

A pénznek hatalma van, mi döntjük el, mire költjük!

Megdöbbentő tapasztalat volt annak idején, amikor magánházakat takarítottam, hogy a háztartások nagy részében ezek a mérgező anyagok a mosogató alatt vagy a spájzban kaptak helyet, ahol az emberek az élelmiszereket tárolják, készítik el. Ez azért veszélyes, mert ezek a kemikáliák a lezárt flakonokból is párolognak, folyamatosan mérgezik a levegőt! Amikor még személyes tanácsadónői szolgálat volt az oldalon, sok Nő azt írta, hogy azért nem vált természetes készítményekre, mert rengeteg pénzt emésztene fel. Mivel soha nem kencézgettem magam túlságosan, nem igazán értettem, hogy mi lehet az a sok minden, ami olyan drága. Majd egy kedves Olvasó megosztotta velem piperepolca és fürdőszobája tartalmát. Egy olyan listát küldött át, hogy kettéállt a fülem! Szinte minden testrészére más és más készítményt használt! Ennek fényében tényleg el kellett ismernem, hogy százezres nagyságrendű kiadás lenne, ha mindent lecserélne. Így van ez a tisztítószerekkel is. Rengeteg fölösleges kemikáliát gyártanak, amit a reklámok hatására megvesznek az emberek. Persze a reklám költsége beépül a termék árába, így azt is ki kell fizetnie a vásárlónak. A bio életforma egyik gyönyörűsége, hogy nagyon egyszerű, a használt termékek nagy része kompatibilis, így sokkal kevesebb flakon, tégely foglalja a helyet.

Akkor lássuk, milyen anyagokat is tartalmaznak a hagyományos tisztítószerek!

Általános tisztítószerek:

Általában tenzidet, 20-40% polifoszfátot, nátrium-karbonátot, metaszilikátot, valamint bőrvédő, korróziógátló, illatosító- és színezőszereket tartalmaznak. A polifoszfát a felszíni vizekben növeli a tápanyagkínálatot, azaz az algák és más növények gyors szaporodását okozza. A vízvirágzás oxigénhiányhoz vezet, emiatt a halak és más vízi élőlények elpusztulnak, ezt nevezzük eutrofizációnak. A folyékony tisztítószerekben ezek mellett etanol, ammónia, formaldehid is lehet. Ez utóbbi fejfájást és rosszullétet okozhat, irritálja a tüdőt és a szemet.

• Folteltávolítók:

A vegytisztító és a háztartási folteltávolító szerekben erős oldószerek vannak. Ezek egyike a triklór-metán, ami az ózonréteget is pusztítja. Meleg helyen nem szabad ilyen anyagokkal dolgozni, mert mérgező gőzök keletkeznek.

• Fémtisztítók:

Ammóniát tartalmaznak, amelynek huzamosabb belélegzése mérgezést okoz.

• Sütőtisztítók: 

Gyakran nátrium-hidroxidot (marónátront) tartalmaznak, ami izgatja a bőrt, a szemet, és erősen mérgező. Nem ajánlott nátrium-hidroxidot tartani a háztartásban, mivel a lefolyóban a lerakódott zsiradékokkal szappant képez, és dugulást okoz!

• Fertőtlenítők: 

A legtöbb fertőtlenítő és wc tisztító szer fehérítőket (pl. klórtartalmú anyag), fenolt, krezolt, triklór-fenolt, benzalkónium-kloridot, formaldehidet tartalmaz. Ezek mind erősen mérgezőek, és veszélyesek a környezetre és az emberre egyaránt. Soha ne keverj össze különböző wc tisztítókat, fertőtlenítőket a jobb hatásfok elérése érdekében, mert mérgező gázok keletkezhetnek!

• Vízkőoldók:

A kemény vizekből kicsapódó kálcium- és magnézium-karbonát, azaz a vízkő oldására általában erős savakat, pl. sósavat használnak, amely irritálja a bőrt és a szemet.

• Légfrissítők:

A mesterséges légfrissítők rontják a szagérzékelést, átható "illatukkal" csak elfedik a szagokat. Az acetaldehid tartalmú légfrissítők a májat károsítják, a limonén, és imidazolin vegyi anyagok az állatkisérletekben rákkeltőnek bizonyultak. Sok wc frissítőben para-diklór-benzol van, ez belélegezve erősen mérgező. Tartós belégzése rákot okoz állatokon, embereken egyaránt. Sok fertőtlenítő hatású permethez trietilén-glikolt adagolnak, amely szennyezi a levegőt.

• Mosogatószerek:

Tenzideket, foszfátokat, színezékeket, illatanyagokat és triklozánt tartalmaznak. A cseppmentesen száradó mosogatószerek tenzidje az edényen vékony réteget képez, ettől lesz az szép fényes. Az emésztőrendszerbe kerülve viszont serkenti a vegyszermaradványok felszívódását, zsírtalanítja a kéz bőrét. A triklozán nemi elváltozásokat okozhat, ezenkívül meddőséget, alacsony spermaszámot, korai pubertást, cukorbetegséget idézhet elő.

 

 

• Szőnyeg és kárpittisztítók:

Mosószereket és lúgokat tartalmaznak. Sok szőnyegtisztítóban perklór-etilén és naftalin van, ezek közismert rákkeltők. Maradékaikat ne öntsd ki, veszélyes hulladéknak számítanak, túl töményen adagolva akár a szőnyegalátét leválását is okozhatják.

• Bútorfényezők:

Rákkeltő fenolokat, és nitrobenzolt tartalmaznak, az ózonpajzsot károsító hajtógázt, és a flakont már nem is említve.

• Vécéillatosítók:

A kagylóba függeszthető vécéillatosítók fehérítőszereket, mesterséges szín- és illatanyagokat tartalmaznak.

Mosás terén sem jobb a helyzet...

Mosószerek:

• tenzideket,

• vázanyagokat - legtöbb esetben ez polifoszfát, ami eutrofizációt okoz,

• oxidatív fehérítőket - ez leggyakrabban nátrium-perborát, ami csak 60 fok felett fejti ki fehérítő, és fertőtlenítő hatását, kisebb hőfokon fölöslegesen károsítjuk vele élővizeinket,

• optikai fehérítőket - amelyek elnyelik az ibolyántúli sugárzást, kék fényt bocsájtanak ki, így kioltják a fehér anyagok sárgás színét, de ez nincs összefüggésben tisztaságukkal, ezért használatuk teljesen felesleges. A természetben nagyon lassan bomlanak le, és allergiát is okozhatnak.

• további segédanyagokat mint habzásgátlók, szintetikus illatanyagok (amelyeket - mint a kozmetikumokban - kőolajból állítják elő), enzimek (60 fok felett elvesztik hatásukat) és töltőanyagok (ez utóbbi felesleges sóterhelést jelent a környezetnek) tartalmaznak. Elgondolkodtató, hogy a szintetikus mosószerek 30%-a töltőanyag, amit fölöslegesen cipelünk haza, és ráadásul még fizetünk is érte! Ha folyékony mosószert választunk, akkor ezen felül még a benne lévő vízzel is ez a helyzet...


Öblítők:

Polifoszfátokat, optikai fehérítőket, kationos tenzideket, kőolajból előállított mesterséges illatanyagokat tartalmaznak. Ezek az anyagok a csecsemőknek, érzékeny bőrű felnőtteknek allergiát okozhatnak. Az öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain, ettől a ruha puha és illatos lesz, de ennek ára van! 20%-kal csökken a textília - fehérneműk, törölközők, konyharuhák - nedvességfelvevő képessége.

Agresszív fehérítők:

Nátrium-hipoklorit: Igaz, hogy a Hypo és a Clorox hypo erős fehérítő- és fertőtlenítőszerek, de használatuk során rákkeltő szerves klórvegyületek keletkeznek a természetes vizekben. Használatuk nem ajánlott. Ha mégis alkalmaznád, akkor óvakodj a belélegzésüktől, és ne tedd meleg vízbe, mivel annak hatására mérgező gázok keletkeznek. Hypot és savat (sósav, ecet) soha ne használj együtt, mert mérgező klórgáz fejlődik! Nagyon bízom benne, hogy többetekben felébredt a vágy a vegyszermentes háztartás kipróbálására, és rövid időn belül összeszeditek az összes kemikáliát az otthonotokban! Hogy mi legyen a sorsuk ezeknek a tisztítószereknek? Most írhatnám azt, hogy nagy ívben dobjátok a kukába, de mivel mindegyik (még az üres flakonjaik is) veszélyes hulladéknak számít, így vagy vigyétek el a megfelelő gyűjtőbe őket, vagy ajándékozzátok oda olyan ismerősötöknek, aki még ragaszkodik a hagyományos tisztítószerekhez. Úgyis megvenné őket. A legjobb, ha közben elültetitek a bogarat a fülébe, hogy ezentúl miért használtok környezet- és emberbarát tisztítószereket.

 

Akkor szortírozásra és bio takarításra fel! A folytatásban megnézzük, hogy mit, mivel és hogyan csinálj minél egyszerűbben!

Szeretném megrendelni az eMC tisztítószereket!


Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!