Termékeink

Környezettudatos háztartás 4. rész

A környezettudatos háztartás 5. rész 

Fürdőszoba takarítás




Ahogy a konyhában a zsíros, olajos szennyeződés okozza a kihívást, úgy a fürdőben általában a vízkő, és a penészesedés az, ami feladja a leckét egy háziasszonynak. Mégsem kell megijednünk, hiszen természetes szerekkel is hatékonyan, és alaposan ki lehet takarítani a fürdőt, és a wc-t is.

 

Előkészítem a terepet, magamat meg fel...

Először egy kosárba összepakolom az összes tisztálkodószert, gyertyát, kagylót, mindenféle kütyüt, törölközőt, ami a fürdőben található. Ez azért fontos, mert általában az egyik legkisebb és legzsúfoltabb helyisége a lakásnak, elég nagy lélekjelenlétet kíván alapból, hogy ihletet kapjon hozzá az ember lánya! 

Megkönnyítem a munkámat, ha nem kell kerülgetni takarítás közben a megszámlálhatatlan apróságot, és így biztos, hogy a visszapakolás előtt mindent áttörlök, az üres flakonokat már nem teszem vissza, mehetnek a szelektív gyűjtőbe.

A lepakolás után belocsolom ecettel a kádat, zuhanyzót, mosdót, wc-t. Amíg hat a cucc, nekiállok az ablaknak és a csempének. Letörlöm a lámpákat, az ajtót, a fürdőszobaszekrényt (ha nagyon alapos vagyok, akkor belül is kitörlöm, ebben az esetben mindig átszortírozom a beltartalmát  ), minden mosható felületet. Elhúzom a mosógépet, körbe törlöm - a csempét is -, és alatta kiporszívózok, felmosok, mivel az ilyen eldugott helyekről bukkannak folyton elő a - "Most takarítottam, honnan van már megint itt ez a porcica?!?" -  bosszantó háziállatkák.

 Ha már mosógép, akkor itt említeném meg, hogy általában az egyik ilyen alapos nagytakarításnál szoktam 2l 20%-os ecettel, 60 fokon a mosógépet is kimosni. Ilyenkor a szűrőjét is kitakarítom, amit sok mosógépnél hátul dugnak el, így érdemes egyszerre elvégezni az alatta való takarítással együtt, hogy ne kelljen annyit ráncigálni a masinát. Soha ne feledkezzünk meg a mosószer tartályról sem, vegyük ki, áztassuk be egy lavórba, és jó alaposan sikáljuk el, mivel az itt lerakódott mosószermaradványok (főleg az öblítő tud gusztustalan módon betrutymósodni, bepenészedni) ideális táptalajt adnak a baktériumoknak, gombáknak, amik a későbbiekben a ruhák elszagosodását okozhatják.

A másik nem igazán kedvelt házimunkán is túlesem ilyenkor, mivel nem szeretem megvárni, hogy elduguljon a lefolyó, nagyobb rációt látok a megelőzésben.

• 2 evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntök a lefolyóba, bedugaszolom a túlfolyóval együtt, majd várok, míg sistereg az elegy, utána bő forró vízzel leöblítem.

 A bátrabbak időközönként a szifont is szétszedhetik, (mindenféleképp készítsünk alá egy vödröt) igazán elképesztő "Jézus, de büdös, mi a jó... lehet ez?" tud összegyűlni pl. egy mosdó alatt.   Ha mindehhez nem igazán érzünk affinitást, akkor érdemes rendszeresen használnunk az eMC tisztítószereket, mivel a bennük lévő mikrobák elbontják a lerakódásokat, ezzel megakadályozva a dugulást.

Amikor kész vagyok mindennel, leöblítem a szanitereket, várok kicsit, hogy a nagyja víz lecsurogjon róluk, majd a csaptelepekkel együtt szárazra törlöm őket. A zuhanyzó plexi oldalát kimondottan érdemes áttörölgetni, felfényesíteni, mivel így sokkal lassabban alakul ki rajta az új vízkőréteg. Mivel az emberi fantázia határtalan, olyan formákat, technikai megoldásokat tud kreálni egy zuhanykabin esetében is, hogy nagy segítség lehet egy leharcolt, régi fogkefe, amivel az apró mélyedésekbe, sőt a sínekbe is be tudunk hatolni, mivel ezeken a helyeken imádnak megtelepedni a penészgombák! 

Lássuk a tisztítószereket!

Igazából ugyanazok alkalmazhatóak a fürdőben is, mint a konyhában, azért vegyük sorba a különböző felületeket:

Mosdó, kád, zuhanyzó - vízkőoldás

• A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás szerintem az ecet. Az a tapasztalatom, hogy a legmakacsabb vízkővel is elbánik. Van, hogy több ízben rá kell locsolni a felületre, akár órákat is hatni hagyni, de még soha nem hagyott cserben! Nagyon fontos, hogy használatakor vegyél fel gumikesztyűt és szellőztess, mert nem csak a vízkövet marja le, hanem a kezedről a bőrt is, és a tüdőt is intenzíven irritálja!

• A citromsav is hatékony ellenszere a vízkőnek, ha nem bírod az ecet szagát, alternatívának tökéletes.

• A másik nagy kedvenc, és még olcsó is, a szódabikarbóna, bár szerintem több sikálást igényel, mint az ecet. Érdemes egy erősebb kefét beüzemelni a használatakor, és a forró víz is sokat dob a hatékonyságán.

• Ha Te is szerelmese vagy az apró baciknak, és a vízkőoldás terén is szívesen megtapasztalnád hatékonyságukat, akkor érdemes kipróbálnod az eMc vízkőoldó probiotikus tisztítószert.

Csempe, mosható felületek

• A kád, zuhanyzó körüli, vízköves csempét is a fenti szerekkel tudod csillogóvá varázsolni. Ha nagyon alapos szeretnél lenni, akkor a félig megszáradt felületet fel tudod fényesíteni egy puha ronggyal, így olyan lesz, mint újkorában.


• Azokat a felületeket, amiket nem ér víz, forró ecetes vízzel áttörlöm, vagy ha a gőz nem hagyott látható nyomot a csempén, akkor csinálok vödörbe levendulás eMC-s vizet, és minden mosható felületet ezzel takarítok le (szekrény kívül-belül, lámpa, ajtó, mosógép...).

Elszíneződött, penészes fuga tisztítása

• Ha vízszintes a felület, önts rá töményen ecetet, hagyd rajta egy éjszakát, majd sikáld át kefével.

• Másik alternatívaként keverj egy tálkában krémesre szódabikarbónát vízzel, majd ezt a pasztát sikáld bele a fugába fogkefével. Amikor végeztél, öblítsd le vízzel, vagy töröld át vizes ruhával.

• Zuhany szilikon penészesedésre bevált recept, hogy összekevered a levendulás és citrusos eMC-t.

• Ha a fal is penészes, 10 dekagramm háztartási szalicilhez tegyél 1 deci patikai alkoholt, és ezzel ecseteld le a penészfoltokat. (A penészesedés okát mindenféleképp ajánlott kiiktatni.)

• Amikor tisztára sikáltuk a fugát, érdemes csíraölő szerrel kezelni, hogy gátoljuk a penész újraképződését. Tökéletes megoldást nyújt erre a Dr. SterilHome, Grape Vital csepp, Teafa- és vagy Levendulaolaj – ezeket a készítményeket a penészes fal lemosására is használhatjuk, de az Em-bio-t is kipróbálhatjuk erre a célra.

Fertőtlenítés

• Fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsd le a gyerekjátékokat, amik a kád szélén sorakoznak, mivel szinte mindig vizesek, így a meleg, párás közegben könnyen megtelepszenek rajtuk a baktérium és gomba spórák. Erre tökéletes megoldást nyújtanak a penészesedés ellen is bevethető készítmények, mint a Dr.SterilHome, Grape Vital csepp, Teafa- és/vagy Levendulaolaj.

• A haj, köröm, fog és WC-keféket is érdemes időközönként lefertőtleníteni, erre ideális, ha vízbe cseppentesz 10 csepp Grape Vitalt, és ebbe az oldatba áztatod pár órát ezeket az eszközöket, természetesen külön-külön. 

• Készíts illatos fertőtlenítőt!

Hozzávalók: rozmaring, fekete üröm, borókabogyó, kakukkfű, levendula, zsálya és angyalgyökér. A füveket 1:1 arányban, lassú tűzön, kevés vízzel főzd, majd szűrd le. A tömény oldat hűtőben 1 hétig eláll, amivel nemcsak a fürdőszobát, hanem az egész házat kifertőtlenítheted.

WC tisztítás

• A wc-deszka tisztítására és fertőtlenítésére a legegyszerűbb a Dr.SterilHome használata, de készíthetünk eMC és víz keverékéből is erre hatékony szert, melyet spricnis flakonba töltünk. Mindkét termék ideális utazáshoz is, ha biztonsággal szeretnénk használni a közvécéket.

• A fajansz kitakarítására használhatunk ecetet vagy citromsavat, ez a vízkövet is szépen eltünteti.

•  A benedvesített kagylóba szórhatunk szódabikarbónát, amit alaposan kefével végigsikálunk.

• 3 evőkanálnyi mosószódát oldjunk fel 1 l forró vízben (fontos, hogy a víz tényleg forró legyen, mert különben a szóda nem oldódik rendesen), ezzel mossuk ki a WC-t.

• Egy szál meggyújtott gyufa vagy gyertya szagtalanítja a wc-t.

Fuh, végeztünk, el is fáradtam  , szusszanjunk egyet, aztán irány a ház többi része, a nappali és a szobák!

Szeretném megrendelni az eMC tisztítószereket!

Forrás:AntalVali



Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!