Termékeink

Környezettudatos háztartás 6. rész

A környezettudatos háztartás 6. rész


Mosás: A mosógép karbantartása, hatékony mosás


 

 

Az előző részekben végigvettük a környezetkímélő takarítás fortélyait. Most azt nézzük meg, hogyan tudjuk a mosást is vegyszermentesen megoldani, hiszen nagyon sok mindentől függ, hogy a mosás elég hatékony és környezetkímélő-e. Az alkalmazott szerek, a mosás hőfoka, a mosógép minősége és energiafogyasztása, a szennyes összetétele, a ruhák anyagának fajtája mind befolyásoló tényező. Fontos, hogy milyen szokások kísérik a ruha viselését, mennyire tudatosan öltözködünk, mert így alakítjuk azt, hogy mennyi szennyes keletkezik egy adott idő alatt.

 Tartalom:

•          A mosógép karbantartása, tisztítása

•          A mosás menete

•          Az optimális mosógép, energiahatékonyság

•          A mosás hőfoka

•          A mosószer pontos adagolása, vízlágyítás

 

A mosógép karbantartása, tisztítása

Amennyiben most szeretnél átállni a környezetkímélő mosásra, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy a mosógépet tisztítsd meg a lerakódott vízkőtől és mosószermaradványoktól. Ezzel megelőzheted, hogy a további mosásoknál a detergensek elsárgítsák a ruhákat. Ezt a műveletet egyébként is ajánlott évente legalább egyszer megcsinálni.

Indítsunk 60°C-os kímélő programot és öntsünk a gépbe 2 liter 20%-os ecetet. Ha van rá lehetőségünk, az első öblítő program indulása előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes levet egy napig, így fokozhatjuk a tisztító hatást. Ennek segítségével a fémfelületekre tapadt mészszappan és a fel nem oldódott, lerakódott mosószermaradványok eltűnnek. Vegyszermentes lesz a mosógépünk, indulhat a "tiszta" mosás.

A mosógép átmosása előtt fontos még alaposan megtisztítani a mosószer és öblítő adagolóját, mivel a mosó- és öblítőszer maradványai remek telephelyül szolgálnak a gombáknak és a fekália baktériumoknak. Semmilyen maradvány ne maradjon rajta, a penészt is távolítsuk el, mivel ezek a gombák mikotoxinokat termelnek, amik átkerülhetnek a mosott ruhára. A későbbiekben az ecetes öblítés és a fertőtlenítő hatású illóolajok (citrom, grapefruit, levendula, teafa) használata megvédi a mosógépünket az újabb telepek kialakulásától.

Lehetőség szerint mindig hagyjuk résnyire nyitva a mosógép ajtaját, (de legalább addig, míg kiszárad a belseje) hogy megelőzzük a víz berothadását, mivel ha bebüdösödik a mosógép, a ruhák is átveszik a szagát. Ha már jelen lévő a probléma, a fent említett ecetes átmosás segít a szag eltávolításában is.

A mosás menete

• A mosás első lépésekor, a nedvesítés során vízzel telik meg a szálas anyag.

• A második lépés a mosószerek oldása, ekkor a felületaktív anyagok molekulái körbeveszik és fellazítják a szennyező anyagokat. Ha a mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul (leülepszik a dob alján, így akár 40%-os is lehet a veszteség), akkor nem tudja a szennyeződést eltávolítani, és feleslegesen terheli, azaz szennyezi a vizeket.

• A harmadik lépés az emulzióképzés és diszpergálás, amelynek lényege a vízben eredetileg nem oldható, de már oldatba vitt szennyező anyagok mosóoldatban tartása. Ez az előfeltétele annak, hogy a szennyező anyag ne csapódjon vissza a textíliára.

Az optimális mosógép, energiahatékonyság

Ha mosógép vásárlás előtt állsz, akkor ajánlott megnézned az energiahatékonysági címkéjét, amin fel vannak tüntetve a háztartási gép adatai, a termék energiafogyasztása. Az "A+" kategória a legjobb, a "G" pedig a legkevésbé hatékony terméket jelöli.

 

 

 

• A nagyon régi, öreg gépeknél érdemes kalkulációt végezned, mivel négyszer annyi energiát is fogyaszthatnak ugyanahhoz a tevékenységhez, mint a modernebbek, így rövid távon behozza az árát egy új, energiatakarékos mosógép.

• Amennyiben úgy döntesz, hogy megválsz az öreg masinádtól, mindenféleképpen gondoskodj annak szakszerű elszállításáról, hogy szelektíven tudják kezelni az alkatrészeit. 

• A vásárlásnál azt is ajánlott figyelembe venned, hogy akkora mosógépet vegyél, amekkorát ki tudsz használni. A lakossági kínálatban 3,5-11 kg közötti mosókapacitású1 mosógépek közül tudsz választani.

Mosókapacitás: A mosógépbe egyszerre helyezhető ruhák tömegét mutatja meg.

Nagycsaládosok számára ideálisabb a nagyobb mosógép, amivel időt, egyedülállók számára pedig a kisebb kapacitású, amivel pénzt spórolhatnak meg.

• Az optimális energiafogyasztást tekintve még nagyon fontos, hogy használjuk ki a mosódob teljes befogadóképességét, ne mossunk fél adag ruhát, mert az közel annyi energiát és vizet igényel, mint a teljes adag mosása és öblítése. A sürgősen szükséges ruhadarabokat inkább kézzel mosd ki, vagy válassz másik ruhát.

• A meleg vízre kapcsolt mosógép nem használ elektromos áramot a meleg víz előállítására, ezért kevésbé terheli a környezetet. Ha a meleg vizet napkollektorból nyered, az energiamegtakarítás akár 90%-os is lehet!

A mosás hőfoka

A mosógép a mosáshoz szükséges energia 80-90%-át a víz felmelegítéséhez használja el, 10-20%-át pedig a szivattyú és a motor működtetéséhez, ezért mindig törekedjünk arra, hogy minél alacsonyabb hőfokon mossunk. Így energiát (és pénzt!) spórolunk meg, és a ruhák anyagát is kíméljük.

 

Az energiatakarékos programmal rendelkező mosógépeknél a mosás 60°C helyett 40°C-os mosóvízben történik, meghosszabított mosási idővel, viszont intenzívebb sulykolással. Ezáltal az energiafogyasztás kb. 90%-áért felelős vízmelegítést csökkentjük a 10%-ért felelős forgási energia növelésével, mivel a mosógép energiafelhasználása 60°C-on megközelítőleg négyszer annyi, mint 40°C-on.

Ha 60°C-fokon mosol, 30-40%-kal kevesebb energiát fogyasztasz, mintha 90°C-fokos lenne a víz és a forró vízben az enzimes (bio) mosószerek enzime tönkremegy. A 90°C-os mosás során, amikor az első hideg öblítővíz rázúdul a forró ruhákra, kicsapódik a már oldatba vitt szennyeződés. A következmény az, hogy a mosógépben szürkésfehér lepedék rakódik le és a fehér textíliák elszürkülnek, ezért fölösleges ilyen magas hőfokon mosni!

Tehát az átlagos szennyezettségű ruhákat elegendő 30-40°C-on mosni, a 60°C-os programot az erősen szennyezett anyagokra tartalékoljuk, mint a konyharuhák, törölközők, ágynemű, pelenkák.


A mosószer pontos adagolása, vízlágyítás

A legtöbb ember sokkal több mosószert használ, mint amennyi igazán szükséges lenne. A mosószert a víz keménységének, a mosóvíz és a ruha mennyiségének, szennyezettségének megfelelően kell adagolni. A víz keménysége a benne oldott kálcium- és magnéziumsók mennyiségétől függ. Ehhez a két ionhoz kötődnek a hidrogénkarbonátok, melyek sajátossága, hogy melegítés hatására átalakulva kicsapódnak a vízből és vízkövet hoznak létre. A létrejövő vízkő mennyisége pedig a víz hőmérsékletének függvénye. Minél magasabb hőmérsékletre történik a melegítés, annál több keletkezik. Ezért jelent állandó küzdelmet a vízkő elleni harc a vízlágyítás formájában, melynek célja ezen sók koncentrációjának csökkentése. Ezek a sók a szappannal oldhatatlan csapadékot képeznek, a mosószerek hatását csökkentik, ezért rontják a mosás hatékonyságát. A helyi vízműnél felvilágosítást tudnak adni a hálózati víz keménységéről, de lehet kapni vízkeménység-mérő tesztcsíkot is.

Tény, hogy a mosógépeknek káros a vízkő, de a reklámoknak köszönhetően a kemény víz jelentősége marketing szempontok miatt túlértékelt, hiszen a vegyipar termékeinek nélkülözhetetlenségét kell érzékeltetni. A valóságban azonban nem árt tudni, hogy napjainkban a gyártók a legtöbb háztartási gépet és mosószert olyan anyagokkal kezelik, amelyek már eleve csökkentik a vízkőképződés mértékét.

• Vízlágyító hozzáadásával (nem Calgon hanem pl. mosószóda), akár  20-25%-kal is csökkentheted a mosószer használatot.

• Az egyik legolcsóbb megoldás a vízlágyításra az újrafelhasználható polietilénből készült mágneses golyó, amely kedvező áron több gyártótól is beszerezhető. Kopásálló, hosszú élettartamú, külső energiaforrást és karbantartást nem igénylő termék, amely éveken keresztül a mosógépek vízkövesedését hivatott megakadályozni. Mivel szakértők a mai napig vitatkoznak a hatékonyságát illetően és legalább ennyire megosztja a használókat is, ezért az AntalValis csapat inkább az EM mosókerámiát ajánlja. Egyszerűen a mosandó ruhával együtt a forgódobba kell helyezni. Ezáltal a mosószer mennyisége is csökkenthető, ráadásul a mosás során kíméli a ruhákat, anyagának köszönhetően pedig zajt sem kelt a dobban. A hatásmechanizmust illetően nem lehet klasszikus vízlágyításról beszélni, hiszen a víz tartalmát semmiben sem változtatja meg, viszont energetizálja és javítja annak minőségét!

• A mosóvíz mennyiségén is múlik, milyen töménységű lesz a mosóoldat. Érdemes megnézned a mosógép használati utasításában, hogy mennyi vizet fogyaszt a különböző programoknál a mosógép, így könnyebben kimérheted a szükséges mosószert.

• A folyékony szereket egyszerűbb pontosan adagolni, és hamarabb oldódnak, de így a vizet is megvásárolod és hazacipeled, ezért inkább a koncentrátumokat keresd, mint pl. az eMC Textiltisztító.

• Mindig használj mérőpoharat vagy kanalat és a gyártó által ajánlott (ez főleg a hagyományos mosószerekre igaz) mennyiség kétharmadával kezdj, mivel jóval nagyobb adagokat ajánlanak, mint ami valójában szükséges. Fordíts rá egy kis időt és kísérletezd ki, mennyi mosópor szükséges a különböző összetételű és szennyezettségű ruhaneműk mosásához!

• A mosópor betöltésekor előfordulhat, hogy a mosószer egy része nem oldódik fel és a dob alján leülepszik. Ez akár 40%-os veszteséget is jelenthet. Annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, tegyük közvetlenül a mosódobba, vagy a mosás előtt pár órával (a legtökéletesebb oldódást 5-6 óra alatt tudod elérni) oldjuk fel a mosóport vagy mosószódát, mielőtt a gépbe helyezzük. Ha a mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, nem távolítja el a szennyeződést és feleslegesen szennyezi a vizeket.

• Nagyon fontos, hogy minél kevesebb tisztító- és mosószert vásároljunk. Ha van affinitásunk, akkor készítsük el ezeket a szereket természetes anyagokból magunk és gondosan címkézzük fel a flakonokat.

• Tisztaságigényünket az egészséghez igazítsuk, ne a reklámokhoz! Ha természetes és lebomló szereket alkalmazunk, akkor is figyeljünk oda, hogy mértékkel használjuk őket!

Forrás:AntalVali

Szeretnék többet megtudni a textil tisztítóról!

mosókerámia

Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!