Termékeink

Környezetvédelem, ipari felhasználás

Bolygónk 71 %-át víz borítja és ennek csak töredéke, kb. 2,5 % édesvíz, amely nélkülözhetetlen az emberi lét számára. Az édesvíz készlet 98%-ban a felszín alatti vizekben található, gleccserek és állandó hó- és jégtakaró formáját nem számítva. Az elmúlt évszázadok során rendkívüli mértékben romlott a vizeink minősége szinte az egész Földön. Ennek több oka is van, amelyek közül szinte mindegyik valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza. A legnagyobb károkat az ipar tevékenységek okozzák, de jelentős a háztartási szennyezés is, a kemikáliákról, detergensekről nem is beszélve.

Hazánkat tekintve elsősorban a folyóink szennyezettségi szintje talán a legnagyobb, melyekben a nehézfémektől az olajszármazékokig minden megtalálható. Ennek hátterében ugyancsak az ember áll, hiszen a nem megfelelően üzemeltetett szennyvíztisztító telepekről, valamint a felelőtlenül működtetett ipari üzemekből megannyi szennyezőanyag kerül vizeinkbe. Ezek a környezetszennyező anyagok hatással vannak a hazai ivóvízbázisokra is, amely nemcsak a háztartási használatnál, hanem az élelmiszeriparban is jelentkeznek. A vízkészletek minőségi javítása nagyon nehéz és költséges folyamat. A víz értékének és eredeti tulajdonságainak megőrzéséhez a legegyszerűbb, és talán egyik leghatékonyabb módja, ha a természetet, vagyis a mikroorganizmusokat hívjuk segítségül. A ’80-as években Japánban egy kutató csoport kifejlesztett egy olyan készítményt, amely a mikróbavilág számos képviselőjét magába foglalja. Ez a készítmény az EM, vagyis az Effektív Mikroorganizmusok. Maguk a mikróbák (baktériumok, gombás stb.) a földi élet alapjai (akár csak a víz), nélkülük Bolygónk nem tudna létezni. Ez a készítmény kizárólag a természetben előforduló baktériumokat és gombákat tartalmazza nagy fajgazdagságban. A készítmény mentes mindenféle mesterséges anyagtól, így a génmódosított termékektől is. Az EM egy mikrobiális ökoszisztéma, amely tartalmaz fotoszintetizáló baktériumokat, tejsavbaktériumokat, sugárgombákat, valamint fermentáló (élesztő) gombákat egyaránt, megfelelő arányban. Ebben az ökoszisztémában mind obligált, fakultatív anaerob, mind aerob baktériumok, sugárgombák, mikrogombák csoportjából akadnak képviselők, amelynek mindegyike megtalálja életfeltételeit és egymással szimbiózisban élnek.  

Az EM működése

A mikroorganizmusok kedvező hatásai négy alapelven nyugszanak:  

     1. kiszorítás: a kedvezőtlen vagy kórokozó hatású mikroorganizmus kiszorítása a fermentálandó
         közegből,

     2. dominancia: az oltott mikroflóra működésének áthangolásával rothadás helyett erjedés megy
         végbe,

    3. bioaktív anyagok termelése: antioxidánsok, vitaminok termelése, amely segíti a hasznos
        szervezetek működését,

    4. asztalközösség (commensalismus): a fiziológiai csoportok együttműködése a táplálékforrások
       átalakításában 

Az EM felhasználási területei szinte végtelenek, mindenhol kedvező hatást képesek kifejteni, mert a fermentáló életfolyamatokat támogatják. Alkalmazzák az állattenyésztésben az istállók szagtalanítására, és a szerves trágya kezelésére, a növénytermesztésben a talaj javítására, a növény kondicionálására. A környezetvédelemben használható nagy árvizek utáni fertőző állapotok megszüntetésére, hulladékkezelésre, természetes vizek állapotának helyreállítására és olajos hulladékok ártalmatlanítására.   Az Effektív Mikroorganizmusok olyan problémák megoldására is hatékony megoldást kínál, mint a szennyvíztisztítás és az élővizek lágyiszap-mentesítése. E módszer alkalmazásának eredményeként tiszta, szagtalan és antioxidánsokban gazdag vizet nyerhetünk.

 

Dr. Hegyi Árpád

Halászati szakértő, tudományos tanácsadó

EM-BIO mikrobiológiai készítmény EM-BIO mikrobiológiai készítmény
Bruttó ár: 1.900 Ft
db
Részletek

Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!