Termékeink

Hulladékkezelés, víztisztítás

 

Az Effektív Mikroorganizmusok (EM-BIO) nyújtotta előnyök a komposztálásban:

  • komposztálás hatékonyságának növelése
  • fejlesztése, ill. felépítése a szerves anyagoknak
  • tápanyag-feltáródás hatékonyságának növelése
  • nincs szükség forgatásra
  • hideg erjedés
  • megmaradnak az anyagcseretermékek
  • a talaj mikrobális aktivitásának javítása
  • a talajban felhalmozódott növényvédőszer maradványok lebomlásának elősegítése
  • költségmegtakarítás

Az EM-BIO Bokashiról (komposzt) általában:

A „Bokashi“ japán szó és annyit jelent, hogy „mindenfajta“ (szerves anyag).

A szerves anyagok tápanyagul és élettérként is szolgálnak az oldatban lévő mikroorganizmusok számára, amelyek a szilárd anyagokhoz kötődve nagyobb biztonságosabban használhatóak fel, valamint jobban fel tudnak dúsulni. 

 
EM-BIO Bokashi:
A különböző biogén hulladékok az EM mikroorganizmusai segédletével történő komposztálás, ill. erjedés végtermékeként EM-BIO Bokashi jön létre – ez az EM által erjesztett komposzt neve –, mely anaerob körülmények között érik, ami azt jelenti, hogy nem szabad levegőztetni.

Ez két lényeges előnnyel jár:
1. Költségmegtakarítás: a komposztálódás közbeni gyakori átmozgatás munkafázisa megszűnik, ami által jelentősen csökken a munkaráfordítás, csekélyebb a gépek elhasználódása és az üzemanyag-ráfordítás.
2. A tápanyagok, mint pl. nitrogén megmaradnak az EM-BIO Bokashi-ban és nem illannak el a légkörbe. A nitrogén legfőképpen szervesen kötődik meg, ami azt jelenti, hogy kevesebb ásványosodik és ezáltal kevesebb mosódik ki, a talajvízbe.

Az EM-BIO technológiával történő komposztálásnál/erjesztésnél az anyagok szerkezete lényegesen nem változik, ezért a fű-, és fás szárú nyesedéket minél kisebbre kell aprítani. Minél sokrétűbb a keverék, annál jobb. Az anaerob erjesztésnél olyan anyagcseretermékek termelődnek, mint a vitaminok, enzimek és más bioaktív anyagok, amelyek által magasabb értékű tápanyagszint valósul meg és amely a növény optimális növekedését segíti elő.
Az összes biogén hulladék felhasználható a komposztáláshoz, mint pl. gabonakorpa, tönkölybúza, szecskázott szalma, konyhai és kerti hulladékok (hús és csontok nélkül, az ugyanis odavonzza a nem kívánt állatokat), szecskázott fahulladékok, tehén, sertés, baromfi és lótrágya, fű- és fás szárú nyesedék, lomb és sok más szerves anyag.

Az EM-BIO Bokashi hatása:

A talajélet javításával emeli a talaj minőségét. A szerves anyagok fejlesztése, ill. felépítése által a kezelt talaj kitűnő tápanyagforrássá válik.

EM Bokashi komposzt

Hagyományos komposzt

Megerjedt

Földdé alakul

Anaerob

Aerob

Alacsony hőmérsékleten érik.

Magas hőmérséklet képződése által a szerves anyagok oxidálódnak.

Megforgatásra csak akkor van szükség, ha utólag anyagot adtunk hozzá (trágyát, szalmát stb.)

Rendszeres átforgatásra van szükség.

6-8 hét alatt elkészül.

Az értékes anyagok nagy része így a többszöri megforgatás során kijut a szabadba.

Az erjedés valamennyi csíra csírázóképességét gátolja.

 

Ahhoz, hogy a szerves anyagot, növények rendelkezésére álló tápanyaggá lehessen átváltoztatni, a mikroorganizmusoknak nitrogénre van szükségük. Ezért van egy megfelelő C:N viszonyra szükségük a komposztálásra, ill. erjesztésre váró szerves hulladékoknak. Az optimális C:N aránynak nem szabad 20-30:1-es aránynál nagyobbnak lenni.

Természetesen a tuják, tűlevelű fák „savanyú“ hulladéka stb. külön kell, hogy erjesztésre kerüljön olyan növények számára, amelyek azt a környezetet kedvelik / szükségük van rá.(pl. rododendronok, áfonyák, tuják stb.).

 

EM-BIO Bokashi előállítása földkeverő üzemben

1. Alapanyagszállítás
A biogén hulladékokat (amik 60%-ot tesznek ki) 1:20-as keverésű EM-BIO oldattal (aktivált EM – a mikroorganizmusok vizes oldata) szórjuk be, 1,5 liter / m3 EM-BIO-t kijuttatva.

2. A kazal összerakása
60% biogén hulladék
35% szerkezetjavító anyag (pl. szalma, fásszárú nyesedék, lomb)
5% föld
100% a végleges anyag kb. 35-40%-os nedvességtartalmú legyen

A komposzthalom összeállításakor a komposztálandó anyagokat az összekeverési folyamat részeként egy 1:10-1:100-as EM-BIO oldattal – az adott alapanyag nedvességétől függően - szórjuk le. Az alapanyagok nem szabad, hogy túl nedvesek legyenek, ha mégis, akkor újra át kell forgatni a halmot. Minden újbóli átforgatás alkalmával az erős szagok elkerülése, valamint az anaerob erjedés újbóli elindítási miatt kiegészítő jelleggel 0,1 liter EM-BIO-t / m3 kell kijuttatni.

3. Erjedési fázis:
Amennyiben a kazal elérte az optimális 35-40%-os nedvességtartalmat, akkor a következő 4-6 hét alatt ne forgassuk, vagy más módon levegőztessük. Tavasz és ősz között a kazal összesen 6 hét alatt elkészül, míg télen 8 hétre van szükség hozzá.

Ha folyamatosan új anyagokkal bővítjük a halmot és emiatt a már erjedésben lévő anyagokat is megmozgatjuk, akkor – hogy az erjedési folyamat ne álljon meg – 0,1 liter EM-BIO-t / m3 a beoltott anyagokra kijuttatni, míg a friss anyagokat 1 liter EM-BIO-val / m3 bepermetezni.

EM kerámia 35mm-es csövecskék 2db/cs. EM kerámia 35mm-es csövecskék 2db/cs.
Bruttó ár: 20.300 Ft
db
Részletek
EM kerámia gyűrű ivóvízbe 2 literig EM kerámia gyűrű ivóvízbe 2 literig
Bruttó ár: 16.500 Ft
db
Részletek
EM mosókerámia mosógépbe 1 csom. EM mosókerámia mosógépbe 1 csom.
Bruttó ár: 17.100 Ft
db
Részletek
EM szárított Bio Bokashi komposztáláshoz 600g EM szárított Bio Bokashi komposztáláshoz 600g
Bruttó ár: 4.300 Ft
db
Részletek
EM Bokashi háztartási komposztáló vödör EM Bokashi háztartási komposztáló vödör
Bruttó ár: 26.700 Ft
db
Részletek
EM-BIO mikrobiológiai készítmény EM-BIO mikrobiológiai készítmény
Bruttó ár: 2.100 Ft
db
Részletek
EM KERÁMIA 500g EM KERÁMIA 500g
Bruttó ár: 22.300 Ft
db
Részletek

Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!