Termékeink

Mesterséges víztest

Az effektív mikroorganizmusok (EM) mesterségesen kialakított vízterekben történő alkalmazási lehetőségei
 

Kerti tavak

 Ezek a rendszerek dús növényzettel kerülnek kialakításra és kitettségük miatt is nagyobb mennyiségű szerves- és szervetlen maradvány (szennyeződés) felhalmozódása történhet bennük. Mind a növényzet, mind a felhalmozódó üledék jó táptalajt biztosít az EM-BIO mikroorganizmusai számára.

Az első kezelést tavasszal, a víz hőmérsékletének 8 ° C-ra történő felmelegedését követően ajánlott elvégezni, majd egy éven belül, újabb 2-3 alkalommal megismételni.

A tófenéken található szerves maradványokból az EM-BIO mikrobái által felszabadított tápanyagokat a növények e növekedési időszakban intenzíven építik be szervezetükbe. Ennek hatására az algák szaporodása akadályozottá válik.

Az EM-BIO kezelés hatására a víztest zooplankton állománya is intenzívebben szaporodik, amely pedig táplálékforrásul szolgál az esetlegesen tóba telepített halak számára.

A tóba juttatott EM-BIO késztíményt alkotó mikroorganizmusok néhány napon belül a meder alján található lágyiszapba ágyazódva a kezelések után is folytatják tevékenységüket. A lágyiszap csökkentésével és további halmozódásának megakadályozásával a mérgező gázok (pl: kénhidrogén, ammónia) keletkezése is megszűnik, elősegítve a víztest folyamatos regenerálódását.

A készítményben található fotoszintetizáló baktériumok javítják a tó oxigén ellátottságát. A növényzettel benőtt parti terület kezelésével erősödik az itt megtelepedő növénytársulás gyökérzete és tápanyagfelvétele, amely hozzájárul az esetlegesen tóba mosódó szennyeződések visszatartásához, vízminőségének megőrzésében.

 

Az EM-BIO halastavakra kifejtett hatásai a következők szerint összegezhető:

  • Elősegíti a hasznos mikrobák szaporodását és a harmonikus mikrobiológiai élet kialakulást,
  • Javítja a vízminőséget,
  • Hatékony szerves anyag lebomlást eredményez, ami által csökken az iszapvastagság,
  • Akadályozottá válik az algák felszaporodása,
  • Javul a víz optikai tisztasága,
  • Alkalmazásával elkerülhetőek a kémiai vízkezelések.

 

Kezelési és adagolási javaslat:

Az első kezelést tavasszal, 8-10 ° C vízhőmérséklet mellett tanácsos elvégezni, amely során minden 100 m3 vízhez 1 liter EM-BIO-t adagolhatunk, 3 x-i kezelésre. Erősen szennyezett tavak esetében kétszeres mennyiség is kijuttatható.

Folytatásaként egy éven belül további 2-3 kezelés ajánlott, amelyek során már csak a fenti mennyiség felét (0,5l EM-BIO/10 m3 víz) javasolt kijuttatni.

A tóban történő tökéletesebb eloszlás érdekében a kijuttatást a tó vizének felhasználásával, az EM-BIO legalább 1:10 arányú hígítása mellett tanácsos elvégezni.   

 

Akvárium és beltéri szökőkutak.

Összehasonlítva más élőhelyekkel, e rendszerekben általában kevesebb növény, illetve növényi maradvány található.

Az EM-t alkotó mikroorganizmusok e rendszerekbe juttatásával hatékonyan növelhető a víztest regenerációs képessége. Mivel az EM-BIO által generált lebontási folyamatokból származó végtermékek a mikrobiológiai élet élénkülését idézi elő, az algák növekedése lecsökken, a víz optikailag és kémiailag is tisztább marad.

E rendszereknél az első beoltáshoz ajánlott mennyiség 2-5 ml minden 100 liter vízhez. A további kezeléseket, amelyek ekkor már a mikrobiológiai egyensúly megőrzését célozzák 2-3 hetente, fele mennyiség adagolásával érdemes folytatni mindaddig, amíg javulás tapasztalható.

Túladagolás esetén a víz átmenetileg zavarossá, kissé „föld szagúvá” válhat, amely néhány napon belül megszűnik.Úszómedencék

Kezelésük elsődleges célja a klór és egyéb vegyszerek alkalmazásának csökkentése, illetve kiküszöbölése. EM-BIO alkalmazásával a klórfelhasználás legalább a felére csökkenthető.

A kezeléshez javasolt mennyiség 1dl EM-BIO minden 10 m3 vízhez, melyet 2-3 havonta érdemes megismételni.

 

EM-kerámia

A japán fejlesztők számára 1993-ban bizonyítottá vált, hogy az EM mikroorganizmusokkal előkészített kerámia alapanyagban kiégetést követően is megőrződik az általuk hordozott információ, amely vizes közeggel találkozva aktivizálódik.

A fentiekhez hasonlóan a kerámiák használatával is biztosítható a víz frissességének, lágyságának megőrzése.

 

Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!