Termékeink

Növényvédelem EM-Bio -val
   
Növényvédelem EM-BIO-val

Az elmúlt hét esőben gazdag volt és az elkövetkezendő héten is hasonlóan alakul időjárásunk, ami kedvez a baktériumok, gombák szaporodásának. Növényeink védelme érdekében szükséges, hogy időben elkezdjük a védekezést, hogy megelőzzük a betegségeket. A növényvédelmi kezelések során egyre nagyobb jelentőséget kapnak a mikroorganizmusok. 


Az EM-BIO használatával lecsökkenthetjük a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségét, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk. Hosszabb távú alkalmazásával teljesen megváltoztatható az ültetvény mikrobiális tevékenysége.

 


Nem csak a környezet védelme, de az egészségünk megőrzése miatt is oda kell figyelnünk a felhasznált vegyszerek nélkülözésére. 
Az állattartás lecsökkenésével nagy gondot jelent ma Magyarországon a szerves trágya hiánya. A túlzott műtrágya használat a talaj állapot leromlásához, elsavanyosodásához vezethet. A növénytermesztés legfontosabb eleme a talaj, a rossz minőségű, szerkezetű, víz- és tápanyag szolgáltató képességű talajok nem megfelelőek a termesztéshez. 
A növényvédő szerek gyakori használata egyre nagyobb problémát okoz a növényvédelemben, gyakran alakul ki rezisztencia a növényvédő szerekkel szemben. Gyakran egyre nagyobb hatóanyag tartalmú növényvédő szerek használata indokolt emiatt. Azonban nem csak a környezetünkre jelent óriási problémát, hanem egészségünkre is. A vegyszermaradványok a táplálkozás során bekerülhetnek szervezetünkbe, ahol felhalmozódva a későbbiekben okozhatnak jelentős problémákat. Sajnos a legtöbb esetben csak évek múlva derül ki, hogy valóban milyen káros hatással járt az adott kemikália használata. Nagy problémát jelent az éghajlatváltozásával az új kórokozók, kártevők megjelenése. 

A növényvédő szerekkel ellentétben az EM-BIO használata során nem alakul ki rezisztencia! A kemikáliákkal ellentétben minél gyakrabban juttatjuk ki a készítményt, annál nagyobb védettséget jelent.  Az EM-BIO használatával a növények életfolyamatainak elősegítésével, ellenálló képességük növelésével, a szöveti állományuk erősödésével nehezebben támadják meg a növényeket a kórokozók, kártevők. A dominancia elve érvényesül, az EM-BIO-ban lévő kedvező hatású baktériumok, gombák kiszorítják a káros baktériumokat, gombákat. Használatával az élettani eredetű betegségek kialakulásának a kockázata is csökken. Sok betegség megjelenésének, felszaporodásának az élettani eredetű problémák az előzményei. 
Hagyományos termesztéstechnológia esetén is használhatjuk, a növényvédő szeres kezelések után kell kijuttatni az EM-BIO-t, a vegyszermaradványok lebontását is elősegíti, a vegyszerek által elpusztított kedvező mikrobális közeget visszaállítja. A gombabetegségek megelőzésére, de a már kialakult betegségek kezelésére is használható. Kiemelném a lisztharmat kialakulása elleni megelőzésben, megjelenése utáni kezelésben a jelentőségét, hatékonyságát.

Javasolt technológia: 
A szükséges mennyiséget a tenyészidőszak hossza, a permetezés gyakorisága, a lombfelület nagysága, a talaj tápanyag ellátottsága határozza meg. 300 liter permetlébe 1 liter EM-BIO-t szükséges keverni, így az alkalmazott EM-BIO mennyiséget a szükséges csíraszám miatt a lombfelületre kipermetezett víz mennyisége határozza meg.Tehát ha a lombfelület miatt 600 liter vizet kell kipermetezni, akkor 2 liter/ha EM-BIO alkalmazása szükséges. Ha még nagyobb a lombozat, pl. alma, akkor 1200 liter/ha permetlében 4 liter/ha EM-BIO felhasználása indokolt. Tehát az oldat, szuszpenzió csíraszáma a fontos. 
Kijuttatásnál lényeges a minél kisebb cseppméret, a fedettség biztosítása, tehát a fúvókákat e szerint kell a permetező gépen, berendezésen cserélni!
Nem javasolt semelyik növénykultúrában sem a kontakt fungicidekkel való egyidejű kombinálása. A kéntartalmú készítményeket a blokkos időszakban tilos az EM-BIO-val alkalmazni! 
A gombaölő szerek közül a stobilurinokkal keverhető.
Szántóföldi növény kultúrákban: a tenyészidőszak alatt fajtól és a tenyészidő hosszától függően 1-3 alkalommal javasolt az alkalmazása. Különösen fontos a gabonafélék és a kukorica, napraforgó virágzása időszakára időzíteni a kezeléseket. A bibe és a portokok óvása révén jobb megtermékenyülés és lényegesen kisebb fertőzési kitettség prognosztizálható. Belső fertőzést okozó baktériumos és gombás eredetű megbetegedések, valamint légykártevők ellen megelőző, repellens  (riasztó) hatás figyelhető meg. 

Kalászosok: 
Állománykezelésre 2 alkalommal van szükség, virágzás és termésérés időszakában. Jobb beporzódás és szem kitermelődés érhető el a használatával. 
A kezelés hatására a szöveti állomány erősebb, kompaktabb lesz. Kukorica, napraforgó: 
Állománykezelésre 2-3 alkalommal van szükség, néhány lombleveles állapotban, virágzás és termésérés időszakában. Virágzás idején elősegíti a terméskötődést, termésérés időszakában kijuttatva javítja a beltartalmi értékeket, növeli az eltarthatóságot. A kezelés hatására a szöveti állomány erősebb, kompaktabb lesz. 


(Vecsés: a Jobb oldalon látható kukorica kezelve volt EM-BIO-val a bal oldali nem! A kezelt terület talajminősége egyezet kezelés előtt a kezelt területről mégis 20%-al több termést takarítottunk be!)

A kezelés hatására a szöveti állomány erősebb, kompaktabb lesz. A tavaszi időszakban gyorsabban indulnak fejlődésnek a növények.

Burgonya:
Az EM-BIO kondicionálóként alkalmazható virágzás előtt, virágzásban, 4-6 naponta egymást követően háromszor megismételve. A téli tárolásra termelt burgonyában mikrobás kezelést újabb hármas blokkban augusztus-szeptember eleje időszakban megismételni szükséges.

Zöldpaprikában, paradicsomban, káposzta- és tökfélékben (kabakosokban): 
Az EM-BIO nem csak növénykondicionáló hatással bír, hanem segíti a megtermékenyülést, a kötődést, s bizonyos minőségjavító hatása is van. Az intenzív növekedés, virágzás, kötődés időszakában bármikor alkalmazható (virágporzó méhekre nem veszélyes). Nem okoz gondot a túldozírozás, az ismétlődő kijuttatás. Paprikában, paradicsomban, uborkában főleg a virágzás, terméskötés, bogyó, termés növekedés időszakában javasolt az alkalmazása (3-5 kezelés). Káposztafélékben a fejesedés kezdetétől – karfiolban és brokkoliban a virágzat-képződés kezdetétől – egészen a betakarításig 4-6 alkalommal alkalmazható.  Elsősorban a minőség javulás (beltartalmi, zamat), eltarthatóság, jobb szállíthatóság értékek várhatóak az EM-BIO-s kezelésektől. Szabadföldi és üvegházi, hajtatásos alkalmazása egyaránt ajánlható!

Almás, csonthéjas, bogyós gyümölcstermésű ültetvényekben, szőlőben:
 Az EM-BIO-val a virágfertőző gomba eredetű betegségek fertőzési időszakában kell kezdeni a kezelést, s ekkor is a strobilurin hatóanyagú készítményekkel történő együttes kezelés a javasolt. Virágzásban a virágzás kezdetén és teljes sziromnyíláskor kell kipermetezni. A mikróbák megfelelő passzáló hatással vannak a patogén szervezetekkel szemben, nemcsak virágzás idején, hanem a fiatal termés zsenge állapotában is. Szőlőben fürtzáródásig alkalmazzuk, almában a színeződés, azaz a cukrosodás idejéig (a tejsav baktériumok miatt szüret előtt utoljára kb. egy hónappal) használjuk. Egy vegetációs ciklusban 4-8 alaklommal javasolt az EM-BIO levél és gyümölcspermetezésre. Mindig vegyük figyelembe a lombfelület nagyságát és ehhez igazítsuk a kellő csiraszám eléréséhez szükséges EM-BIO mennyiséget.

Szója: 
A pillangósvirágúak gyökér gümőiben lévő nitrogénmegkötő baktériumok számának emelésére is célszerű használni. Állománykezelésre 2-3 alkalommal van szükség, néhány lombleveles állapotban, virágzás és termésérés előtt végezzük el az állománykezelést. Lombkezelés hatására erősödik az állomány ellenálló képessége.


 

(Balavásár: A jobb oldajon látható szója EM-BIO-val kezelt. Szemmel láthatóan sokkal jobban hasznosult a kijuttatott tápanyag, ami a termésátlagban is megmutatkozott!)

Gazdaságosság, ráfordítás:  
Az egyetlen többletköltséget a kijuttatása jelenti, bizonyos növényvédő szerekkel együtt nem juttatható ki, ezért külön menetben kell elvégezni a  kipermetezését. Azonban jelentős mértékben csökkenthető a kijutatott műtrágyák és vegyszerek mennyisége.
A kijuttatott műtrágyák és vegyszerek mennyiségének csökkentésével jelentős megtakarításokat érhetünk el.
Amennyiben további információkat szeretne megtudni a termékről vagy annak alkalmazásáról látogasson el honlapunkra a www.embiodebrecen.hu- ra illetve keressen minket telefonon, e-mailen vagy személyesen irodánkban a 4030 Debrecen, Bihari u.7. cím alatt.

 

Ne feledje!


 

Hagyj üzenetet!
Jelenleg nem elérhető
Ügyintézőnk 9-15 óra között válaszol kérdéseire!